- English
- Polski
Zestawienie publikacji opublikowanych, w czasopismach znajdujących się na liście czasopism B
Lp. |
Imię i nazwisko Autora publikacji |
Tytuł publikacji |
Tytuł czasopisma |
Termin |
Zadanie |
1. |
Żakowska-Biemans S., Gutkowska K., Kosicka-Gębska M., Sajdakowska M., Wierzbicki J. |
Segmentacja konsumentów wołowiny w Polsce |
Handel Wewnętrzny |
2011, nr 6 |
1 |
2. |
Gutkowska K., Żakowska-Biemans S. Sajdakowska M., Kosicka-Gębska M., Wierzbicki J |
Perception of beef attributes by Polish consumers as a factor determining demand for this food category |
Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia |
2011, nr 10 (4) |
1 |
3. |
Sajdakowska M., Gutkowska K., Żakowska-Biemans S., Kosicka- Gębska, M. Wierzbicki J. |
Factors influencing the decision – making process of beef consumers |
Acta Scientiarum Polonorum, Oeconomia |
2012, nr 11 (1) |
1 |
4. |
K. Gutkowska, M. Kosicka-Gębska, M. Sajdakowska, S. Żakowska-Biemans,J. Wierzbicki, C. Jasiński, A. Batóg, M. Walkowiak [red. nauk. Krystyna Gutkowska] |
Możliwości rozwoju rynku wołowiny w Polsce w kontekście zachowań konsumentów wobec mięsa - odniesienia międzynarodowe |
Wydawnictwo SGGW |
2012. - S. 39-53 |
1 |
5. |
Guzek D., Głąbska D., Pogorzelski G., Kozań K.,Sakowska A., Wojtasik-Kalinowska I., Wierzbicka A. |
Analiza porównawcza składowych barwy rostbefu wołowego w zależności od zastosowanych technik obróbki cieplnej |
Inżynieria rolnicza |
Z. 1(141), T. 1 |
Zadanie 1 |
6. |
Gutkowska K., Sajdakowska M., Żakowska-Biemans S., Kosicka- Gębska, M. Wierzbicki J. |
Polish beef consumers: emerging or declining market? to 61st Annual Meeting of the European Association for Animal Production, 2010 |
Book of Abstracts of the 61st Annual Meeting of the European Association for Animal Production. |
2013, vol. 133 |
1 |
7. |
Wierzbicka A., Guzek D., Gutkowska K., Wierzbicki J., Woźniak A.
|
Analiza możliwości wdrożenia innowacyjnych rezultatów Projektu ProOptiBeef. |
Mat. Konf. Międzynarodowej Jubileuszowej z okazji 35 – lecia istnienia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji nt ,,Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania’ ’Wydawnictwo SGGW |
2013 – s. 533-539 |
Zadanie 1 Zadanie 4 Zadanie 5 |
8. |
M. Konarska, K. Kuchida, D. Guzek, D. Głąbska, A. Wierzbicka, K. Gutkowska, R. Polkinghorne – |
Evaluation of marbling and color of frozen beef using image analysis. |
59th International Congress of Meat Science and Technology |
IVQ2013 |
ZADANIE 1 i 4 |
9. |
Guzek D., Głąbska D., Wierzbicka A.
|
Guidelines for application of the constant on-line measurements in the beef industrial production - using computer image analysis and other modern techniques of measurement. |
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering |
2013, Vol. 58 (2) |
ZADANIE 1 i 4 |
10. |
Guzek D., Głąbska D., Konarska M., Wierzbicka A.
|
Evaluation of the relationship between intramuscular fat and connective tissue quantity in beef rib eye cross section, measured using a computer image analysis, with confirmation and fat class of carcasses |
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering |
Vol. 58, No. 2, 43-46, 2013 |
ZADANIE 1 i 4 |
11. |
Nogalski Z., Pogorzelska-Przybyłek P., Wroński M., Wielgosz-Groth Z., Purwin C.,Sobczuk-Szul M.,Mochol |
The Effect of Body Conformation on Meat Performance in Young Bulls
|
Journal of Animal Production Advances |
IV 2012 |
2 |
12. |
Plewa R., Plewa P. |
Koncepcja metodyki akwizycji danych z urządzeń pomiarowych w laboratorium mobilnym. |
Postępy Nauki i Techniki, 13,117-126 |
2012 |
2A |
13. |
Plewa P., Plewa R., Pogorzelski G., Przysucha T., Wierzbicka A. |
Analysis of the insemination effectiveness of dairy cattle with the semen from specialized bulls breeds in the cross breeding system |
Acta Scientiarum Polonorum Zootechnica, 11(2), 33-41 |
2012 |
2A |
14. |
Guzek D., Głąbska D., Pietras J., Plewa P., Wierzbicka A. |
Relation of marbling and connective tissue quantity in cube roll with conformation and fat class of carcasses. |
Folia Pomeranae Universitatis Technologiae 302 (25) 2013 |
2013 |
2A |
15. |
Ewa Dąbrowska, Barbara Jankowska, Aleksandra Kwiatkowska, Marek Cierach |
Zawartość kolagenu w mięśniach tylnej ćwierćtuszy wołowej |
Inżynieria i Aparatura Chemiczna |
2011 |
3 |
16. |
Jacek Niedźwiedź, Halina Ostoja, Tomasz Żmijewski, Marek Cierach |
Porównanie metod oznaczania glikogenu w wołowej tkance mięśniowej
|
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
|
2011
|
3 |
17. |
Jacek Niedźwiedź, Tomasz Żmijewski, Halina Ostoja, Marek Cierach |
Porównanie wartości maksymalnej siły cięcia wybranych mięśni z tylnej ćwierćtuszy wołowej
|
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
|
2011
|
3 |
18. |
Marek Cierach, Tomasz Żmijewski, Agnieszka Bilicka, Halina Ostoja, Agata Ziomek |
Ocena cech jakościowych steków wołowych w zależności od parametrów obróbki cieplnej
|
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych |
2011
|
3 |
19. |
Jacek Niedźwiedź, Halina Ostoja, Marek Cierach |
Tekstura mięśnia longissimus thoracis et lumborum, mieszańców bydła ras mięsnych, poddawanego dojrzewaniu metodą mokrą |
Acta Agrophysica |
2012
|
3 |
20. |
Magdalena Dudek, Ewa Malczyk, Julia Marchel, Marek Cierach |
Dobór parametrów testu zrywania wołowych steków restrukturyzowanych |
Inżynieria Rolnicza |
2013
|
3 |
21. |
Julia Marchel, Tomasz Żmijewski, Marek Cierach, Ewa Malczyk |
Wpływ przechowywania mięsa wołowego w stanie zamrożonym na wielkość wycieków rozmrażalniczych i cieplnych oraz teksturę mięsa |
Acta Agrophysica |
2013
|
3 |
22. |
Jacek Niedźwiedź, Halina Ostoja, Marek Cierach |
Instrumentalny pomiar parametrów tekstury i ocena organoleptyczna kruchości wołowego mięsa kulinarnego |
Inżynieria i Aparatura Chemiczna |
2013
|
3 |
23. |
Jacek Niedźwiedź, Halina Ostoja, Tomasz Żmijewski, Marek Cierach |
Wczesne zmiany poubojowe w wołowej tkance mięśniowej |
Inżynieria i Aparatura Chemiczna |
2013
|
3 |
24. |
Hoffmann M., Waszkiewicz-Robak Bożena, Świderski Franciszek |
Functional food of animal origin, meat and meat products |
Nauka Przyroda Technologia |
2010 |
4 |
25. |
Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Agnieszka Wierzbicka |
Analiza składowych barw RGB wołowej zrazowej górnej po obróbce cieplnej prowadzonej w piecu konwekcyjno-parowym, na podstawie barwy mięsa surowego |
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering |
2012 vol. 57 (1) s.55-58 |
4 |
26. |
Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Agnieszka Wierzbicka |
Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do prognozowania barwy mięsa wołowego po obróbce cieplnej |
Postępy Nauki i Techniki |
01/2012 |
4 |
27. |
Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Agnieszka Wierzbicka |
Analiza możliwości prognozowania barwy polędwicy wołowej poddanej obróbce cieplnej prowadzonej w piecu konwekcyjno-parowym, na podstawie składowych barwy mięsa surowego. |
Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis |
2012 |
4 |
28. |
Moczkowska M., Świderski F. |
Związki lotne kształtujące smakowitość mięsa |
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego |
2012 |
4 |
29. |
Konarska M., Guzek D., Głąbska D., Wierzbicka A. |
Systemy klasyfikacji mięsa wołowego w Polsce i w innych krajach a jego realna jakość. |
Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.Problemy rolnictwa światowego |
2012 |
4 |
30. |
Dominika Guzek, Dominika Głąbska, Agnieszka Wierzbicka |
Porównanie możliwości prognozowania barwy łopatki wołowej dla różnych metod obróbki cieplnej |
Postępy Nauki |
06/2012 |
4 |
31. |
Półtorak A., Gębski J., Wyrwisz J., Zalewska M., Łopacka J., Ulanicka U., Żontała K., Stelmasiak A., Wierzbicka A. |
Wykorzystanie komputerowej analizy obrazu w ocenie wybranych wyróżników jakości mięsa wołowego. |
Inżynieria rolnicza |
2012 |
4 |
32. |
Wierzbicka A., Ulanicka U., Półtorak A., Wyrwisz J., Zalewska M., Stelmasiak A., Marcinkowska- Lesiak M., Żontała K., Łopacka J |
Spektrometria w bliskiej podczerwieni jako metoda wyznaczania składu podstawowego mięsa wołowego. |
Inżynieria rolnicza |
2012 |
4 |
33. |
Świderski F., Kostyra E., Wasiak-Zys G., Hoffmann M., Jesionkowska K.. |
Raport z badań dotyczących oceny jakości sensorycznej surowego mięsa wołowego badanego w Projekcie ProOptiBeef z uwzględnieniem dojrzewania. |
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego |
2013 |
4 |
35. |
Sadowska A., Rakowska R., Świderski F. |
Raport z badań dotyczących wpływu czasu dojrzewania na jakość sensoryczna mięsa woł. |
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego |
2013 |
4 |
36. |
Trójczak R., Trypuz R., Grądzki P., Wierzbicki J., Woźniak A. |
Evaluation of beef production and consumption ontology and presentation of its actual and potential applications |
Proceedings of the 2013 Federated Conference on Computer Science and Information Systems(275—278) |
2013
|
5 |
37. |
Wierzbicka A., Guzek D., Wojtasik-Kalinowska I., Molęda Z., Głąbska D. |
Analysis of the components of colour of beef inside after thermal treatment conducted using various methods. |
Inżynieria rolnicza |
2014, 4 |
4 |
38. |
Kulicki P., Trypuz R., Trójczak R., Wierzbicki J., Woźniak A. |
Ontology-based representation of scientific laws |
{MTSR 2013, CCIS 390} (430—439) |
2013
|
5 |
39. |
Kulicki P., Trypuz R., Wierzbicki J. |
Towards beef production and consumption ontology and its application |
Proceedings of the Federated Conference on Computer Science and Information Systems (483---488) |
2012 |
5 |